Imati kvalitetan nož u lovu i općenito u aktivnostima u prirodi jednako je važno kao odabrati dovoljno kvalitetne cipele. Ako ste lovac poznate su vam mnoge situacije kada je nož izrazito potreban – od rezanja mesa, guljenja i otkoštavanja. 

Noževi za svaku uporabu

Danas je paleta noževa zaista široka, pa tako se mogu pronaći noževi samo za rezanje, probadanje, guljenje ili filetiranje. Lovci gotovo uvijek nose noževe sa fiksnom oštricom te dodatni preklopni nož sa više funkcija kao pomoćni.

Postoji mnogo stilova, dizajna i materijala, a onaj vaš bit će odabran prema vašoj namjeri i aktivnostima, budgetu i željama.

Dobar nož svakako će biti udoban i prirodan kod korištenja, a omjer između oštrice i drške bit će dobro izbalansiran. Sve to će vam olakšati kontrolu nad nožem i njegovu uporabu. 

Oštrica noža

Ako govorimo o nekakvom idealnom scenariju, oštrica noža bi trebala biti otporna, ili bar donekle otporna na koroziju. Bitno je da nakon dugotrajne uporabe zadrži oštar rub i da je poprilično lagana za naoštriti. 

Što se tiče izbora čelika, generalno je pravilo da će tvrđi čelik imati čvršću i otporniju oštricu i teže ćete ga naoštriti. Za razliku od njega, nož od mekšeg čelika je lakše naoštriti, ali mu je također i “mekša” oštrica. 

Drška noža

Tekstura na drškama osim estetske ima i funkcionalnu ulogu – omogućuje bolje prijanjanje i oblikovana je za vašu udobnost držanja. Materijali koji se koriste zaista su različiti, pa tako postoje drvene, plastične, gumene drške i drške od nehrđajućeg čelika. 

Postoje različite izvedbe drški noževa
Postoje različite izvedbe drški noževa

Fiksna ili preklopna oštrica?

Dolazimo do još jedne značajke o kojoj se često razmišlja pri odabiru noža za lov. 

Ako se odlučite za nož sa fiksnim oštricama, budite sigurni da takav nož nudi više snage, težina mu je veća kao i ergonomska udobnost. Kada dođe vrijeme za čišćenje, i ta aktivnost će vam sa fiksnim nožem biti olakšana. U isto vrijeme, ovakav nož zauzima više prostora, i najćešće treba i dodatnu futrolicu kako biste ga sigurno nosili. No upravo futrola za nož može biti detalj koji će vaš nož isktaknuti od drugih i učiniti ga vašim i jedinstvenim.

Preklopni noževi, za razliku od gore opisanih, ne zauzimaju puno prostora i idealni su za svakodnevne aktivnosti i zadatke. Prilikom nekorištenja, oštar rub ‘skriven’ je unutar ručke, pa mu je na taj način sigurnost povećana. Ono što ističemo kao malu manu je da im nedostaje ergonomije obzirom na sklapanje kao i stabilnosti koju fiksni niževi svakako imaju bolju. Prednost ovakve vrste noževa je što mogu imati dodatne funkcije rasklapanjem. 

Odaberi što ti se sviđa

Obzirom na veliki izbor i ponudu noževa, bitno je da shvatiš za što ti je nož prvenstveno potreban te da prema tome i izabereš svoju idealnu oštricu. 

Što se tiče noževa, osim vlastitih preferencija, kvaliteta noža je ipak ključ uspjeha! Krenite od toga gdje biste nož skladištili, koliko često ćete ga upotrebljavati, a isto tako i koliki budget imate. Dobro istražite vrste i informirajte se prije kupnje. Noževi za lov nisu alat koji se može odabrati u 5 minuta niti je to potrebno. 

Istraži našu ponudu i odaberi savršeni nož ovisno za što ti je potreban, a pregledaj i ponudu drugih sječiva i alata, usput, pa možda ti se nešto i svidi.