Životinje su savršeno usvojile sposobnost mimikrije, kako bi se prilagodile okolini i radi zaštite od prirodnih neprijatelja. 

U lovu pokušavamo slično.

Kamuflažnu lovačku odjeću lovci biraju kako bi se prilagodili prirodi i okruženju i kako bi životinjama bili slabije vidljivi. 

Mišljenja oko korištenja kamuflažne odjeće su podijeljena, što ni ne čudi, jer postoji li išta na svijetu oko čega ljudi nisu podjeljenog razmišljanja?

Koji je cilj kamuflažne odjeće?

Lovcu u kamuflažnoj odjeći nije najbitniji cilj nekontrolirano odstrijeliti životinju pod svaku cijenu, nego je cilj olakšati si zadaću približavanja životinji ili životinje njemu, kako bi ju bolje promotrio i ocijenio, a samim time postigao uspjeh u lovu. Takvom odjećom lovac se lakše može uklopiti u okolinu i može se stopiti sa prirodom. 

Određeni komentatori na ovu temu smatraju da, vođeni lovačkom etikom, divljači treba dati šansu, a sa kamuflažnom odjećom ta šansa je automatski smanjena.

Njezino veličanstvo – zelena boja

Zelena boja je uvijek prihvatljiva, nekako je prirodna i automatska je poveznica sa lovom i sigurno prva boja koja vam padne napamet kada netko spomene bilo što vezano uz lov, bili vi laik ili profesionalni lovac. Zelena odjeća je također na neki način kamuflažna, jer najbolje oponaša prirodu i okoliš. 

Hunting with friends. Hunters friends enjoy leisure. Teamwork and support. Activity for real men concept. Hunters with rifles in nature environment. Hunters gamekeepers looking for animal or bird.
Zelena boja kao prvi odabir odjeće za lovce

Neosporna činjenica je da lovačka odjeća mora biti kvalitetna i dobro odgovarati na razne atmosferske prilike. Maslinasta jakna obavezna je oprema svakog lovca, bilo da se odlučite za anorak kao moderniju varijantu ili odaberete klasičnu lovačku parku s kojom ne možete pogriješiti. 

U hladnijim mjesecima i prema ‘zakonu’ slojevitog oblačenja, odličnu ulogu imaju i flisevi

A što je sa narančastom bojom?

Kamuflažna odjeća svoju svrhu ispunjava u očima čovjeka, jer ponekad doslovno ne možeš prepoznati lovca na nekoliko koraka blizine. Glavna svrha ovakve odjeće je biti što manje vidljivi za životinje, a narančasti tonovi pridonose i sigurnosti u lovu, kako bi lovac bolje uočio drugog lovca. 

Stručnjaci su provodili mnoga istraživanja na temu kako životinje vide. Jedno od takvih istraživanja pokazalo je da jeleni imaju veću osjetljivost na kraće valne duljine (plava i zelena boja), što znači da te boje lakše i vide, a manju osjetljivost na boje dužih valih duljima (crvenu i narančastu), pa te boje manje i vide. 

Hunter in camouflage with rifle in winter forest. Hunt concept. Man securing a reserve, on a snowy day. Hunter takes aim from a gun in the snowy forest
Sve popularnija je narančasta kamuflažna odjeća

Nadalje, jeleni razlikuju plavu od crvene, ali ne i crvenu od zelene ni crvenu od narančaste. Znači, narančasta kamuflažna jakna bila bi odličan odabir jednako kao i odjeća u zelenoj boji! Uvijek se možeš dodatno opremiti i sa detaljima kao što je kapa, u istoj nijansi kao jakna. 

Uvijek je fora spomenuti zanimljivosti, pa evo jedne, a vezana je za UV posvjetljivače. Poznato je da je jelenska divljač osjetljiva na UV svijetlo koje nije vidljivo ljudskom oku. Zamislite da Imate kamuflažnu odjeću i mislite da ona odrađuje svoj posao savršeno, no u lovu ipak nešto ne štima. A vaša bolja polovica kod kuće nije napravila ništa posebno, samo je prilikom pranja odjeće koristila deterdžent ili omekšivač. 

Osim lijepog mirisa u deterdžentu ili omekšivaču nalaze se i posebni posvjetljivači za koje niste niti znali, a divljač u lovu te sitne čestice vidi kao plavi sjaj i vi mu svjetlite kao lampica u daljini. 

Znači, omekšivači i posebni deterdženti nisu tvoji prijatelji u lovu! 🙂

I što smo zaključili?

Signalna odjeća u lovu sigurno ima svoju budućnost, i glavna joj je zadaća omogućiti siguran lov, kako bi se lovci međusobno bolje uočavali, no korištenje iste zaista je vlastiti izbor i nimalo ne utječe na činjenicu kakav ste lovac i hoćete li biti manje ili više uspješni u lovu. Bitno je birati kvalitetno i ono u čemu se osjećate sigurno i udobno, a hoće li to biti zelena, maskirna ili narančasta boja, kamuflažna ili jednobojna, to je zaista vlastiti izbor. 

Hunter with Rifle and Dog in forest
Ono što nosite mora u prvom redu biti udobno i kvalitetno

Ono što znamo i iznosimo kao najbitniji zaključak iz svega je da ti naš webshop nudi sve što trebaš, pa čak i malo više od toga! Odaberi kvalitetnu odjeću i obuću i osjećaj se ugodno u onome što nosiš. 

Kamuflažna ili ne – imamo sve!