Iako ulazimo u doba godine kada kampiranje i nije baš idealna outdoor aktivnost, možda jesenske i zimske mjesece možeš iskoristiti za planiranje i otkrivanje nečega novog, pa se na proljeće upustiti u novu avanturu. 

Vjerujem da je skoro svaka osoba imalo željna atraktivnosti na otvorenom između ostalog poželjela i kampirati. Ali zaustaviš se pri prvoj pomisli na tu silnu opremu koja ti treba? Šator, posuđe, vreća za spavanje, hoće li mi biti udobno, kako ćemo, što ako padne kiša…?

Sjećam se svog prvog kampiranja, imali smo sto pitanja u glavi. Mislili smo da ćemo biti najgluplji i šator namještati pola dana, no na kraju, sve je prošlo u najboljem redu, i male sitne nespretnosti avanturu su učinile još boljom, a sa kampiranja smo se vratili puni novih doživljaja, iskustva i uspomena. 

Gdje kampirati?

Bilo da kampirate u ekskluzivnom kampu koji ima sve kao i najbolji hotel, ili ste se odučili za ‘divlje’ kampiranje, svejedno je. Super sređeni kampovi nose poseban doživljaj jer se osjećate kao u hotelu sa 5 zvjezdica, sve vam je pri ruci i ne morate misliti o puno stvari, a kampiranje na ‘divlje’ nosi posebnu dozu adrenalina i prirodnosti. Iako, u Hrvatskoj nije dozvoljeno kampiranje na slobodnim prostorima izvan registriranih kampova i kao takvo je kažnjivo.

Kako preživjeti kampiranje?

Donosimo vam neke od najbitnijih stvari na koje morate obratiti posebnu pozornost ako se ikada odlučite kampirati. Postoji tu još mnogo toga, no ovo su samo neke osnovne stvari. 

1. VREMENSKA PROGNOZA 

Kao prvo i osnovno, prije nego krenete u avanturu zvanu kampiranje, svakako provjerite vremensku prognozu. Danas su prognoze većinom dosta pouzdane, pa se na njih možete i osloniti. A ako ste ipak “sretnici” koji će doživjeti nevrijeme za vrijeme kampiranja, onda je kvaliteta opreme na prvom mjestu.

2. ŠATOR GLAVU ČUVA

Za početak, moraš imati dobar i kvalitetan šator. 

Camping place with tent, backpack and other equipment on the green lawn
Kvalitetan šator najbitnija je i osnovna oprema za kampiranje

Uz šator će vam biti potrebni klinovi i ostala oprema kako bi ga složili, a onda i učvrstili ukoliko dođe do vjetra ili kiše. A kako ne bi zapeli sa postavljanjem šatora na licu mjesta, savjetujem da isprobate slaganje šatora kod kuće – nitko ne će znati, a iako vam je možda prvi puta na kampiranju, složit ćete ga izvrsno – od druge. 🙂

3. VODE, VODE VAMO, JER UTJEHE NEMA U HRANI

Nikako ne smijete podcijeniti svoje potrebe za vodom. Kao što je i poznato, čovjek može najkraće bez zraka, zatim bez vode, a tek potom bez hrane. Ne dopustite da vam žeđ uništi kampiranje i opskrbite se vodom u velikim količinama. Imajte na umu da će vam voda biti potrebna i za kuhanje, pa je bolje i pretjerati, nego da je nedostaje. 

4. KADA NAPRAVIŠ ZALIHE VODE, RAZMIŠLJAJ O HRANI

Napravite plan što ćete jesti, danas kada postoji veliki izbor posuđa za kampiranje  zaista ne morate živjeti na kruhu i vodi. Isprobavajte, bit će to dodatna avantura, zar ne? 

Set of cooking equipment for camping trip with Kettle, pot, pan, flashlight, mini gas stove and camera on table at front of camping tent in nature forest.
Danas postoji veliki izbor posuđa za kuhanje na kampiranju

5. NOŽ KAO OSNOVNI ALAT

Savjetujem i jedan univerzalni nož. Neka vam uvijek bude pri ruci. Trebat će sigurno! 

6. NOĆI U PRIRODI SU VARLJIVE

Nabavite si kvalitetnu vreću za spavanje. Noći na kampiranju znaju biti opasno hladne. Priroda je varljiva, znamo i sami, i čak i ako je cijeli dan ugodan i topao, noći znaju biti hladne, pogotovo ako ste na nekom otvorenom mjestu bez zaklona od drveća. 

Woman relaxing and lie in a sleeping bag in the tent. Sunset camping in forest. Mountains landscape travel lifestyle camping. Summer travel outdoor adventure
Odaberite kvalitetnu vreću za spavanje

7. LAMPA, LAMPICA

Priuštite si kvalitetnu svjetiljku; klasičnu ili naglavnu. Vjerojatno ćete imati potrebe izaći iz šatora po noći, a ovako ste sigurni da imate  neko svjetlo i znate kuda hodate. 

8. ČUVAJ PRIRODU!

I posljednji savjet, ali nikako manje bitan. Skupljajte sav otpad u vreću i brinite se da površinu na kojoj kampirate ostavite u stanju u kojem ste ju pronašli. I da, nema vatre, osim na posebnim mjestima i ako možete osigurati sigurne uvjete. 

Uživajte na kampiranju, a svu opremu, i malo više, potraži na NAŠEM WEBSHOPU